Pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem

Pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem

Pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem

Kolejny przepis to przepyszne pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem. Idealnie się komponują z poranną kawą na balkonie, w promieniach Słońca lub na sobotnich przyjęciach ze znajomymi. Można je również zabrać w poniedziałek do pracy, aby dodać sobie energii na kolejny tydzień pełen pracy. Można zmniejszyć ich kaloryczność i zamiast śmietany użyć jogurtu naturalnego. Roztopione masło można zastąpić olejem rzepakowym, choć babeczki na maśle będą smaczniejsze.

Ja proponuję podać je udekorowane bitą śmietaną i posypane tartą gorzką czekoladą, choć w tej wersji muszą zostać zjedzone zaraz po przyrządzeniu, ponieważ bita śmietana nie jest trwała. Nie można również nakładać bitej śmietany na ciepłe babeczki, bo się rozpłynie.  Jeśli chcemy je podać wcześniej jako przekąskę na stół to można  ozdobić je czekoladową polewą, a na górze każdej babeczki umieścić bezę. Ja swoje babeczki w drugiej wersji ozdobiłam borówką amerykańską i cukrowymi, złotymi gwiazdkami. Pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem są łatwe w przygotowaniu. Pieczemy je około 25 minut do suchego patyczka. Powinny nabrać ładnego lekko brązowego koloru.

Składniki:

  • ¾ średniej pomarańczy
  • 3 duże jajka
  • 100g cukru trzcinowego
  • 100g zwykłego cukru
  • 100g roztopionego masła (lekko przestudzonego)
  • 130g śmietany kremówki 36%
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • do dekoracji: maliny, jagody, bita śmietana, tarta czekolada

Wykonanie:

  1. Pomarańczę dobrze myjemy np. szczoteczką do zębów  i wyparzamy. Następnie rozdrabniamy ją w malakserze lub robocie kuchennym.
  2. Do miski dajemy rozdrobnioną pomarańczę, jajka i oba rodzaje cukru. Mieszamy dobrze mikserem na średnich obrotach.
  3. Dodajemy przestudzone masło oraz śmietanę i krótko mieszamy.
  4. Następnie dokładamy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i kardamonem. Mieszamy aż wszystko się w miarę dobrze połączy.
  5. Wypełniamy foremki do ¾ wysokości i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na  grzałkę góra i dół.
  6. Przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Posypujemy całość tartą gorzką czekoladą.

pomarańczowe babeczki z cynamonem i kardamonem

Leave a Comment