muffiny

Muffiny – przepis podstawowy

Muffiny – przepis podstawowy

Muffiny to ulubione smakołyki jakie lubię wypiekać. Czas przygotowania jest krótki, od razu podzielone są na porcje i zawsze wychodzą. Ten podstawowy przepis będzie idealną bazą do własnych poszukiwań nowych rodzajów muffinów. Ja użyłam dżemu z całych owoców borówki. Idealnie przełamały słodycz ciasta i dodały mu pięknego czerwonego koloru. Dobrze by też pasowały kawałki czekolady, ale do nich polecałbym dżem ze skórki pomarańczy.

Ten przepis bazuje na maśle i mleku. Osobiście uważam, że taki dobór składników podstawowych jest najlepszy (korzystając z nich zawsze muffiny wychodzą idealne). Czasami korzystam zamiast masła z oleju rzepakowego. Też jest to dobre rozwiązanie. Jeśli chodzi o zastępowanie mleka jogurtami, kefirami itd. to mi nigdy taka zamiana nie wyszła na dobre. Nie skończyło się to całkowita klęską – muffiny były jadalne, ale trochę im brakowało to określenia ich udanymi.

Moje ulubione dodatki do muffinów to dżemy, gorzka czekolada (posiekana w malakserze na mniejsze kawałki lub posiekana na drobny proszek, co nadaje muffinkom mocno czekoladowy smak), tarta skórka z cytryny (pamiętajcie, aby za każdym razem dobrze ją wyparzyć!) oraz skórka z pomarańczy (także wyparzona). Zazwyczaj rezygnuję z polewy, aby zmniejszyć kaloryczność, ale na wyjątkowe okazje dekoruję swoje wypieki polewą z białej czekolady oraz cukrowymi ozdobami. Jeśli macie jakieś własne ciekawe pomysły na dekorację, chętnie się z nimi zapoznam. Inspirujmy się wzajemnie!

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 150g drobnego cukru
  • 5g cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 jajka XL
  • 100g roztopionego masła
  • 250ml mleka

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy.
  2. Do drugiej miski dajemy jajka, mleko i masło. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
  3. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
  4. Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na  grzałkę góra i dół.

muffiny

Leave a Comment