Muffiny – przepis podstawowy
Muffiny to ulubione smakołyki jakie lubię wypiekać. Czas przygotowania jest krótki, od razu podzielone są na porcje i zawsze wychodzą. Ten podstawowy przepis będzie idealną bazą do własnych poszukiwań nowych rodzajów muffinów. Ja użyłam dżemu z całych owoców borówki. Idealnie przełamały słodycz ciasta i dodały mu pięknego czerwonego koloru. Dobrze by też pasowały kawałki czekolady, ale do nich polecałbym dżem ze skórki pomarańczy.
Ten przepis bazuje na maśle i mleku. Osobiście uważam, że taki dobór składników podstawowych jest najlepszy (korzystając z nich zawsze muffiny wychodzą idealne). Czasami korzystam zamiast masła z oleju rzepakowego. Też jest to dobre rozwiązanie. Jeśli chodzi o zastępowanie mleka jogurtami, kefirami itd. to mi nigdy taka zamiana nie wyszła na dobre. Nie skończyło się to całkowita klęską – muffiny były jadalne, ale trochę im brakowało to określenia ich udanymi.
Moje ulubione dodatki do muffinów to dżemy, gorzka czekolada (posiekana w malakserze na mniejsze kawałki lub posiekana na drobny proszek, co nadaje muffinkom mocno czekoladowy smak), tarta skórka z cytryny (pamiętajcie, aby za każdym razem dobrze ją wyparzyć!) oraz skórka z pomarańczy (także wyparzona). Zazwyczaj rezygnuję z polewy, aby zmniejszyć kaloryczność, ale na wyjątkowe okazje dekoruję swoje wypieki polewą z białej czekolady oraz cukrowymi ozdobami. Jeśli macie jakieś własne ciekawe pomysły na dekorację, chętnie się z nimi zapoznam. Inspirujmy się wzajemnie!
Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 150g drobnego cukru
- 5g cukru waniliowego
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 jajka XL
- 100g roztopionego masła
- 250ml mleka
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy.
- Do drugiej miski dajemy jajka, mleko i masło. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
- Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
- Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości.
- Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 25 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na grzałkę góra i dół.