Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe

Muffiny marchewkowe to idealny przepis na wykorzystanie w pyszny sposób młodej, soczystej marchewki. Ja swoją otrzymałam od babci ze wsi, dlatego posiada ona również przepyszny  smak ekologicznej marchewki. Te z dyskontów niestety są bez smaku. Ogromna zaletą tych muffinek jest fakt, iż podczas pieczenia unosi się w domu cudowny zapach korzennych przypraw. Są one ciekawym pomysłem na urozmaicenie sobie drugiego śniadania w pracy.

Muffiny marchewkowe uatrakcyjniłam siekanymi orzechami włoskimi, ale nadadzą się również orzechy pekan czy brazylijskie. W przypadku braku w  domu przyprawy do piernika można samemu ją skomponować, dodając takie przyprawy  jak: cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa, tarte goździki. Nie polecam dodawania imbiru, ponieważ posiada on zbyt dominujący smak. Muffiny marchewkowe to jedne  z moich ulubionych. Polecam wypróbować!

Składniki:

  • 230g mąki pszennej
  • 220g cukru trzcinowego
  • 20g cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 3 marchewki (około 2 szklanki startej)
  • 3 jajka XL
  • 160g oleju rzepakowego
  • garść orzechów włoskich
  • cynamon do posypania

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika i mieszamy.
  2. Marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami.
  3. W drugiej misce mieszamy tartą marchewkę z jajkiem oraz olejem.
  4. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
  5. Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki orzechy włoskie.
  6. Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości. Po górze posypujemy cynamonem.
  7. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na  grzałkę góra i dół.

Muffiny marchewkowe

Leave a Comment