Razowe muffiny z czekoladą i dżemem pomarańczowym

Razowe babeczki z gorzką czekoladą i dżemem pomarańczowym

Razowe babeczki z gorzką czekoladą i dżemem pomarańczowym

Pierwszy przepis to pyszne razowe babeczki z czekoladą, które zawsze wychodzą. Można je robić w różnych wersjach. Ja najbardziej lubię babeczki z dżemem pomarańczowym, ale też są bardzo smaczne z powidłami śliwkowymi czy dżemem jagodowym bądź truskawkowym. Dobrze do tych babeczek pasuje również dżemem ananasowym. Można je upiec także bez żadnego nadzienia. W razie jakbyśmy zmienili zdanie to zawsze można je przeciąć na pół i posmarować ulubionym dżemem. Najlepiej smakują na ciepło, ponieważ wtedy czekolada jest w nich roztopiona. Razowe babeczki można przechowywać w zamkniętym opakowaniu nawet do 5 dni. Podczas ich wypiekania w całym mieszaniu unosi się cudowny zapach czekolady, a oblewanie ich czekoladową polewa to czysta przyjemność i świetna zabawa zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych.

Składniki:

  • 160g mąki pszennej razowej
  • 140g mąki pszennej tortowej
  •  110g cukru trzcinowego
  •  1 łyżka przyprawy do piernika
  •  1 łyżka kakao
  •  2 duże jajka
  •  100g płynnego masła (82% tłuszczu)
  •  190ml mleka
  •  1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  •  0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
  •  do dekoracji: maliny, jagody, polewa czekoladowa

Wykonanie:

  1.  Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika i wszystko mieszamy.
  2. Masło roztapiamy. Jeśli używamy miodu to można go dołożyć do masła, wtedy ładnie się roztopi i połączy z resztą. Roztopione masło musi chwilę przestygnąć zanim go dodamy do reszty.
  3.  Gdy masło już ostygnie to dodajemy go do miski wraz z mlekiem oraz  jajkami. Najpierw mieszamy łyżką płynne składniki – będą się unosić na górze, a następnie mieszamy całość razem do połączenia składników.
  4.  Następnie dosypujemy startą na drobnych oczkach gorzką czekoladę i mieszamy.
  5.  Nakładamy do foremek do ¼ wysokości i dokładamy do każdego po 1 łyżeczce dżemu. Dopełniamy do ¾ wysokości i pieczemy w piekarniku w 190 stopniach przez 20/25min – do suchego patyczka.
  6.  Podajemy oblane czekoladową polewą i  dekorujemy nasze babeczki malinami i jagodami.

razowe muffiny z czekoladą i dżemem pomarańczowym

3 Comments

Leave a Comment