Tort pistacjowy
Tort pistacjowy to idealne urozmaicenie dla klasycznych tortów. Na pewno można nim zaskoczyć swoich gości. Zieleń pistacji pięknie komponuje się z białym kremem. Pistacje zawierają karotenoidy, które wspomagają pracę oczu, więc warto je włączyć do naszego jadłospisu, a w postaci tortu będzie to bardzo przyjemne.
Ja swój tort udekorowałam dwoma serduszkami z posiekanych pistacji. Jako formę wykorzystałam foremki do wykrawania kruchych ciasteczek. Można także zrobić pasek z posiekanych pistacji po brzegach tortu. Według mnie do ozdoby idealnie nadadzą się też maliny, ponieważ ich czerwień nada ładnego kontrastu całemu deserowi.
To jest mój pierwszy tort wypiekany z innej mąki niż pszenna. Trochę się obawiałam, czy biszkopt wyjdzie smaczny. Ale moje obawy się nie sprawdziły i biszkopt smakuje tak samo pysznie jak ten z mąki pszennej. Odkryłam też ciekawą właściwość – do ubijania białek można także dodać 2 lub 3 łyżki wody, co sprawiło, że ubita piana była jeszcze bardziej puszysta, a tym samym biszkopt wyszedł wyższy. Wypróbujcie sami ten przepis i przekonajcie się, że tort pistacjowi nie jest taki trudny do przygotowania.
Biszkopt:
- 3 jajka XL
- 1/3 szklani cukru pudru
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
- 375g serka mascarpone
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki tahini
- 1,5 łyżki oleju kokosowego
- 40g posiekanych pistacji
Wykonanie:
- Białka ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera – można dodać szczyptę sody.
- Dosypać cukier i dobrze wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
- Dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
- Przesiać do gotowej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem.
- Masę przelewamy do okrągłej formy (18cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Prze pierwsze 15 min grzałka dół. Następnie 10 minut grzałka góra i dół.
- Międzyczasie przygotowujemy masę. Mieszamy wszystkie składniki oprócz pistacji.
- Następnie dzielimy krem w proporcjach 30% do 70% i do mniejszej porcji dodajemy 30g posiekanych pistacji.
- Ostudzony biszkopt tniemy na pół.
- Na dolną cześć nakładamy krem z posiekanymi pistacjami. Przykrywamy górną częścią biszkoptu i całość smarujemy drugą partią masy.
- Pozostałą cześć pistacji używamy do dekoracji.
- Chłodzimy w lodówce.