tort pistacjowy

Tort pistacjowy

Tort pistacjowy

Tort pistacjowy to idealne urozmaicenie dla klasycznych tortów. Na pewno można nim zaskoczyć swoich gości. Zieleń pistacji pięknie komponuje się z białym kremem. Pistacje zawierają karotenoidy, które wspomagają pracę oczu, więc warto je włączyć do naszego jadłospisu,  a w postaci tortu będzie to bardzo przyjemne.

Ja swój tort udekorowałam dwoma serduszkami z posiekanych pistacji. Jako formę wykorzystałam foremki do wykrawania  kruchych ciasteczek. Można także zrobić pasek z posiekanych pistacji po brzegach tortu. Według mnie do ozdoby idealnie nadadzą się też maliny, ponieważ ich czerwień nada ładnego kontrastu całemu deserowi.

To jest mój pierwszy tort wypiekany z innej mąki niż pszenna. Trochę się obawiałam, czy biszkopt wyjdzie smaczny. Ale moje obawy się nie sprawdziły i biszkopt smakuje tak samo pysznie jak ten z mąki pszennej.  Odkryłam też ciekawą właściwość – do ubijania białek można także dodać  2 lub 3 łyżki wody, co sprawiło, że ubita piana była jeszcze bardziej puszysta, a tym samym biszkopt wyszedł wyższy. Wypróbujcie sami ten przepis i przekonajcie się, że tort pistacjowi nie jest taki trudny do przygotowania.

Biszkopt:

  • 3 jajka XL
  • 1/3 szklani cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

  • 375g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki tahini
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego
  • 40g posiekanych pistacji

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera – można dodać szczyptę sody.
  2. Dosypać cukier i dobrze wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  4. Przesiać do gotowej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem.
  5. Masę przelewamy do okrągłej formy (18cm) i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Prze pierwsze 15 min grzałka dół. Następnie 10 minut grzałka góra i dół.
  6. Międzyczasie przygotowujemy masę. Mieszamy wszystkie składniki oprócz pistacji.
  7. Następnie dzielimy krem w proporcjach 30% do 70% i do mniejszej porcji dodajemy 30g posiekanych pistacji.
  8. Ostudzony biszkopt tniemy na pół.
  9. Na dolną cześć nakładamy krem z posiekanymi pistacjami. Przykrywamy górną częścią biszkoptu i całość smarujemy drugą partią masy.
  10. Pozostałą cześć pistacji używamy do dekoracji.
  11. Chłodzimy w lodówce.

tort pistacjowy

Leave a Comment