Muffiny dyniowe
Muffiny dyniowe to idealny przepis, aby umilić sobie długie, jesienne wieczory. Ich intensywnie pomarańczowa barwa dodaje energii i chęci do życia. Korzystaj w pełni z sezonu dyniowego i upiecz te cudownie pachnące muffiny dyniowe.
Ja w swoim przepisie użyłam puree z dyni hokkaida. Ma ona bardzo twardą skórkę, ale i miąższ co powoduje, że puree ma dość stałą konsystencję. Aby uzyskać puree, 1kg dyni hokkaido kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 min, aż dynia będzie miękka. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go na gładką masę. W przypadku trudności z miksowaniem można dodać trochę wody. Z 1kg dyni otrzymamy 2 porcje do muffinek. Jedną możemy zamrozić, aby w późniejszym czasie móc cieszyć się pysznym smakiem muffinek dyniowych.
Muffiny dyniowe to wspaniały pomysł na urozmaicenie sobie jesiennego wieczoru. Zaproście do ich tworzenia przyjaciół i rodzinę, bo największą rzeczą jaką możemy im podarować do nasza obecność.
Składniki:
- 300g mąki pszennej tortowej
- 150g drobnego cukru
- 25g cukru waniliowego
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 230g purre z pieczonej dyni
- 2 jajka XL
- 160g roztopionego masła
- 5 łyżek mleka
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier , cukier waniliowy,proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy.
- Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i delikatnie mieszamy.
- Do drugiej miski dajemy puree z dyni, jajka, mleko i masło i dokładnie łączymy składniki.
- Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
- Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości. Po górze możemy posypać cynamonem lub przyprawą korzenną.
- Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na grzałkę góra i dół.