muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe  to idealny przepis, aby umilić sobie długie, jesienne wieczory. Ich intensywnie pomarańczowa barwa dodaje energii i chęci do życia. Korzystaj w pełni z sezonu dyniowego i upiecz te cudownie pachnące muffiny dyniowe.

Ja w swoim przepisie użyłam puree z dyni hokkaida. Ma ona bardzo twardą skórkę, ale i miąższ co powoduje, że puree ma dość stałą konsystencję. Aby uzyskać puree, 1kg dyni hokkaido kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 min, aż dynia będzie miękka. Po ostudzeniu oddzielamy miąższ od skórki i miksujemy go na gładką masę. W przypadku trudności z miksowaniem można dodać trochę wody. Z 1kg dyni otrzymamy 2 porcje do muffinek. Jedną możemy zamrozić, aby w późniejszym czasie móc cieszyć się pysznym smakiem muffinek dyniowych.

Muffiny dyniowe to wspaniały pomysł na urozmaicenie sobie jesiennego wieczoru. Zaproście do ich tworzenia przyjaciół i rodzinę, bo największą rzeczą jaką możemy im podarować do nasza obecność.

Składniki:

  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 150g drobnego cukru
  • 25g cukru waniliowego
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 230g purre z pieczonej dyni
  • 2 jajka XL
  • 160g roztopionego masła
  • 5 łyżek mleka

Wykonanie:

  1. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier , cukier waniliowy,proszek do pieczenia, sodę i szczyptę soli. Wszystko dobrze mieszamy.
  2. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i delikatnie mieszamy.
  3. Do drugiej miski dajemy puree z dyni, jajka, mleko i masło i dokładnie łączymy składniki.
  4. Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
  5. Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości. Po górze możemy posypać cynamonem lub przyprawą korzenną.
  6. Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 20 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na  grzałkę góra i dół.

muffiny dyniowe

Leave a Comment