Muffiny marchewkowe
Muffiny marchewkowe to idealny przepis na wykorzystanie w pyszny sposób młodej, soczystej marchewki. Ja swoją otrzymałam od babci ze wsi, dlatego posiada ona również przepyszny smak ekologicznej marchewki. Te z dyskontów niestety są bez smaku. Ogromna zaletą tych muffinek jest fakt, iż podczas pieczenia unosi się w domu cudowny zapach korzennych przypraw. Są one ciekawym pomysłem na urozmaicenie sobie drugiego śniadania w pracy.
Muffiny marchewkowe uatrakcyjniłam siekanymi orzechami włoskimi, ale nadadzą się również orzechy pekan czy brazylijskie. W przypadku braku w domu przyprawy do piernika można samemu ją skomponować, dodając takie przyprawy jak: cynamon, kardamon, gałka muszkatałowa, tarte goździki. Nie polecam dodawania imbiru, ponieważ posiada on zbyt dominujący smak. Muffiny marchewkowe to jedne z moich ulubionych. Polecam wypróbować!
Składniki:
- 230g mąki pszennej
- 220g cukru trzcinowego
- 20g cukru waniliowego
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 marchewki (około 2 szklanki startej)
- 3 jajka XL
- 160g oleju rzepakowego
- garść orzechów włoskich
- cynamon do posypania
Wykonanie:
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier trzcinowy, cukier waniliowy,proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika i mieszamy.
- Marchewkę trzemy na tarce z dużymi oczkami.
- W drugiej misce mieszamy tartą marchewkę z jajkiem oraz olejem.
- Następnie przelewamy mokre składniki do suchych i łączymy energicznie mieszając łyżką.
- Na koniec dodajemy pokrojone na małe kawałki orzechy włoskie.
- Foremki do muffinów wypełniamy do ¾ wysokości. Po górze posypujemy cynamonem.
- Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut. Pierwsze 15 minut grzałka dół. Potem zmieniamy na grzałkę góra i dół.