Drożdżówki z budyniem waniliowym
Drożdżówki z budyniem kojarzy mi się ze szkolnymi latami, gdzie jadło się je na drugie śniadania. Pyszne nadzienie budyniowe połączone z ciastem drożdżowym i lukrem przywołuje same pozytywne wspomnienia. Trochę obawiałam się wykonania tych drożdżówek samemu, ale okazało się, że jest to bardzo proste, choć z powodu konieczności odczekiwania na wyrastanie ciasta zajmuję sporo czasu. Ale naprawdę warto wypróbować ten przepis! Ja swoje drożdżówki udekorowałam wyśmienitymi truskawkami. Dobrze smakują również z borówkami amerykańskimi lub malinami. Nie będziecie żałować, bo efekt jest zniewalający, a smak drożdżówek z budyniem niepowtarzalnie pyszny.
Biszkopt:
- 25g świeżych drożdży
- 100ml ciepłego mleka
- 250g mąki pszennej
- 20g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- 50g roztopionego, przestudzonego masła
- 1 małe jajko
- 1 małe jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
Budyń:
- 1 budyń waniliowy – słodzony
- 400ml mleka
Lukier:
- 5 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka gorącej wody
Wykonanie:
- Do miski dajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, po 1 łyżce mąki i cukru pudru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
- Następnie przesiewamy do drugiej miski mąkę. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sól, jajko, przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
- Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie (około 10-15 minut).
- Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 0,5/1 godz. – do podwojenia swojej objętości.
- Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zmniejszamy tylko ilość mleka z 500ml do 400ml. Odkładamy do ostudzenia.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy masą budyniową. Zwijamy ciasto i kroimy na około 2cm plastry.
- Układamy je na blaszce do pieczenia z zachowaniem odstępów pomiędzy sobą i odkładamy do ciepłego miejsca na 20 minut do wyrośnięcia.
- Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20/25 minut.
- Mieszamy składniki na lukier do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem.