Drożdżówki z budyniem wniliowym

Drożdżówki z budyniem waniliowym

Drożdżówki z budyniem waniliowym

Drożdżówki z budyniem kojarzy mi się ze szkolnymi latami, gdzie jadło się je na drugie śniadania. Pyszne nadzienie budyniowe połączone z ciastem drożdżowym i lukrem przywołuje same pozytywne wspomnienia. Trochę obawiałam się wykonania tych drożdżówek samemu, ale okazało się, że jest to bardzo proste, choć z powodu konieczności odczekiwania na wyrastanie ciasta zajmuję sporo czasu. Ale naprawdę warto wypróbować ten przepis! Ja swoje drożdżówki udekorowałam wyśmienitymi truskawkami. Dobrze smakują również z borówkami amerykańskimi lub malinami. Nie będziecie żałować, bo efekt jest zniewalający, a smak drożdżówek z budyniem niepowtarzalnie pyszny.

Biszkopt:

  • 25g świeżych drożdży
  • 100ml ciepłego mleka
  • 250g mąki pszennej
  • 20g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50g roztopionego, przestudzonego masła
  • 1 małe jajko
  • 1 małe jajko do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Budyń:

  • 1 budyń waniliowy – słodzony
  • 400ml mleka

Lukier:

  • 5 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka gorącej wody

Wykonanie:

  1. Do miski dajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, po 1 łyżce mąki i cukru pudru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. Następnie przesiewamy do drugiej miski mąkę. Dodajemy cukier puder, cukier waniliowy, sól, jajko, przestudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn.
  3. Ciasto wyrabiamy w robocie kuchennym lub ręcznie, aż będzie jednolite i gładkie (około 10-15 minut).
  4. Wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na 0,5/1 godz. – do podwojenia swojej objętości.
  5. Gdy ciasto wyrasta, przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zmniejszamy tylko ilość mleka z 500ml do 400ml. Odkładamy do ostudzenia.
  6. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na duży prostokąt i smarujemy masą budyniową. Zwijamy ciasto i kroimy na około 2cm plastry.
  7. Układamy je na blaszce do pieczenia z zachowaniem odstępów pomiędzy sobą i odkładamy do ciepłego miejsca na 20 minut do wyrośnięcia.
  8. Następnie smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20/25 minut.
  9. Mieszamy składniki na lukier do uzyskania jednolitej konsystencji. Upieczone bułeczki dekorujemy lukrem.

Drożdżówki z budyniem wniliowym

Leave a Comment