Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Biszkopt z truskawkami i galaretką  to idealne ciasto na lato. Piękny czerwony kolor truskawek dodaje energii na cały dzień. Biszkopt jest lekki, więc idealnie się nada na małą przekąskę do kawy czy herbaty. Można dowolnie  modyfikować dodatki – bardzo smaczne są również jako dodatek maliny czy borówki amerykańskie. Nie polecam dodawania mrożonych owoców, bo nie będą one tak sprężyste jak te świeże. Dla ciekawszego smaku można wymieszać jedną galaretkę truskawkową z poziomkową. Poza sezonem truskawki można zastąpić brzoskwiniami z puszki.

Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi. Trzeba tylko uważać, aby przy dodawaniu żółtek i mąki robić to bardzo ostrożnie, aby biszkopt wyszedł puszysty. Dla równowagi smaku jako posypkę zaproponowałam gorzką czekoladę, ale dla fanów słodkości można zastąpić ją białą czekoladą, która idealnie, moim zdaniem, pasuje do truskawek.

Przygotowanie tego ciasta zajmuję trochę czasu, ale naprawdę warto spróbować, bo efekt smakowy z połączenia puszystego biszkoptu z chłodna galaretką i chrupiącymi owocami jest bardzo smaczny. Nie ma czasu do stracenia – sezon na truskawki niedługo dobiegnie końca, więc zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Biszkopt:

  • 120g mąki pszennej
  • 50g mąki ziemniaczanej
  • 150g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek XL

Dodatki:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
  • tarta gorzka czekolada

Wykonanie:

  1. Białka ubijamy na sztywna pianę na najwyższych obrotach miksera – można dodać szczyptę sody.
  2. Dosypać cukier, cukier waniliowy i dobrze wymieszać, aby cukier się rozpuścił.
  3. Dołożyć żółtka i delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
  4. Przesiać do gotowej masy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać mikserem.
  5. Masę przelewamy do okrągłej formy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Prze pierwsze 20 min grzałka dół. Następnie 15 minut grzałka góra i dół.
  6. Międzyczasie przygotować galaretki tak jak jest napisane na opakowaniu i włożyć do lodówki, aby się lekko zgęstniała.
  7. Na ostudzony biszkopt nakładamy przecięte na pół truskawki i zalewami lekko ściętą galaretką.
  8. Przed podaniem posypujemy startą gorzką czekoladą.

Biszkopt z truskawkami i galaretką

Leave a Comment