Kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym

Kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym

Kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym

Kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym to szybki przepis na smaczną przekąskę. Ciasteczka po upieczeniu od razu znikają z talerza. Są bardzo łatwe w przygotowaniu, a wycinanie z ciasta pożądanych kształtów daje dużo radości i satysfakcji. Oprócz cynamonem można je również posypać kardamonem lub cukrem waniliowym. Ja swoje kruche ciasteczka udekorowałam truskawkami, ale jest wiele innych ciekawych możliwości. Możemy na nich np. namalować lukrem różne wzorki czy stworzyć za pomocą marmolady ciekawe kształty. Można również, aby nadać im intrygującego wyglądu, powycinać w nich mniejsze wzory.

Można je przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku. Jeżeli nie chcemy brudzić sobie miksera to nie ma przeszkód, aby ciasto wyrobić na stolnicy tak jak w przepisie na tartę cytrynową – http://alebabeczka.com.pl/2018/06/03/tarta-cytrynowa/ .  Te kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym to wspaniały pomysł na wspólne pieczenie w gronie znajomych. Wycinanie kształtów to świetna zabawa jak również okazja do poznania się bliżej. Możecie się zaskoczyć jakie niesamowite kształty potrafią wyciąć Twoi znajomi.  Polecam!

Składniki:

  • 160g mąki pszennej
  • 60g cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 60g zimnego masła
  • 1 średnie jajko ( z tym, że dajemy całe żółtko z niego, a białka tylko połowę)
  • cynamon
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenie

Wykonanie:

  1. Cukier trzcinowy mielimy w malakserze na cukier puder.
  2. Do miski dajemy masło (może być zimne) pokrojone w małe kostki oraz zmielony cukier trzcinowy i ucieramy mikserem przez około 5-8 minut.
  3. Dodajemy do miski przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz cynamon. Mieszamy do połączenia się składników.
  4.  Następnie wbijamy jajko i dobrze mieszamy.
  5. Przekładamy ciastko owinięte folią spożywcza do zamrażalki na około 15 minut, żeby stwardniało.
  6. Rozwałkowujemy ciasto na obsypanej mąką stolnicy i wycinamy z niego nożem interesujące nas kształty. Posypujemy po wierzchu cynamonem. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni grzałka góra i dół do pięknego, lekko brązowego koloru.
  7. Układamy na talerzu i przyozdabiamy truskawkami.

Kruche ciasteczka na cukrze trzcinowym

Leave a Comment