Tarta cytrynowa
Tarta cytrynowa to pyszna tarta na letnie poranki. Dobrze komponuje się z mrożoną kawą. Ja najbardziej lubię moment, w którym przygotowywana jest masa. Całe mieszkanie wypełnia się wtedy cudownym zapachem cytryn. Można ją dekorować dowolnymi owocami – ja najbardziej lubię ją w wersji z malinami lub borówkami amerykańskimi. Jest ona łatwa w przygotowaniu, choć trzeba sobie zarezerwować więcej czasu na jej wykonanie. Ale warto, bo ta tarta cytrynowa jest naprawdę bardzo smaczna.
Ciasto:
- 150g mąki pszennej
- 55g cukru pudru
- szczypta soli
- 60g zimnego masła
- 1 średnie jajko ( z tym, że dajemy całe żółtko z niego, a białka tylko połowę)
Masa:
- 140g śmietanki kremówki min 34%
- 190g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- sok i skórka starta z jednej cytryny
- 4 duże jajka
Wykonanie:
- Na stolnicę wysypujemy mąkę (możemy ją przesiać przez sitko, aby ciasto było pulchniejsze), cukier puder i szczyptę soli. Całość mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w małe kosteczki i dodajemy do tego 1 żółtko i pół białka. Całość wyrabiamy jak najkrócej. Owijamy folią spożywcza i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut, aż ciasto zrobi się twardsze.
- Rozwałkowujemy ciasto na obsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra i dół. Poprzez pierwsze 15 minut z obciążeniem i zabezpieczeniem boków tarty folią aluminiową, aby się nie spaliła. Potem na drugie 15 minut zdejmujemy wszystko, aby tarta nabrała ładnego lekko brązowego koloru.
- Gdy tarta się piecze, przygotowujemy masę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje ( powinna być gęsta jak budyń).
- Wyciągamy spód do tarty z piekarnika i wylewamy na niego masę. Pieczemy w 130 stopniach grzałka góra i dół przez około 30/40 minut, aż masa zgęstnieje.
- Gotowa tartę dekorujemy owocami np. malinami i podajemy do zjedzenia. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania.
1 Comments