Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa to pyszna tarta na letnie poranki. Dobrze komponuje się z mrożoną kawą. Ja najbardziej lubię moment, w którym przygotowywana jest masa. Całe mieszkanie wypełnia się wtedy cudownym zapachem cytryn. Można ją dekorować dowolnymi owocami – ja najbardziej lubię ją w wersji z malinami lub borówkami amerykańskimi. Jest ona łatwa w przygotowaniu, choć trzeba sobie zarezerwować więcej czasu na jej wykonanie. Ale warto, bo ta tarta cytrynowa jest naprawdę bardzo smaczna.

Ciasto:

  • 150g mąki pszennej
  • 55g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 60g zimnego masła
  • 1 średnie jajko ( z tym, że dajemy całe żółtko z niego, a białka tylko połowę)

Masa:

  • 140g śmietanki kremówki min 34%
  • 190g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • sok i skórka starta z jednej cytryny
  • 4 duże jajka

Wykonanie:

  1. Na stolnicę wysypujemy mąkę (możemy ją przesiać przez sitko, aby ciasto było pulchniejsze), cukier puder i szczyptę soli. Całość mieszamy. Dodajemy zimne masło pokrojone w małe kosteczki i dodajemy do tego 1 żółtko i pół białka. Całość wyrabiamy jak najkrócej. Owijamy folią spożywcza i odstawiamy do lodówki lub zamrażarki na około 30 minut, aż ciasto zrobi się twardsze.
  2. Rozwałkowujemy ciasto na obsypanej mąką stolnicy i wykładamy nim formę do tarty. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni grzałka góra i dół. Poprzez pierwsze 15 minut z obciążeniem i zabezpieczeniem boków tarty folią aluminiową, aby się nie spaliła. Potem na drugie 15 minut zdejmujemy wszystko, aby tarta nabrała ładnego lekko brązowego koloru.
  3. Gdy tarta się piecze, przygotowujemy masę. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje ( powinna być gęsta jak budyń).
  4. Wyciągamy spód do tarty z piekarnika i wylewamy na niego masę. Pieczemy w 130 stopniach grzałka góra i dół przez około 30/40 minut, aż masa zgęstnieje.
  5. Gotowa tartę dekorujemy owocami np. malinami i podajemy do zjedzenia. Najlepiej smakuje w dniu przygotowania.

Tarta cytrynowa

1 Comments

Leave a Comment