Makaron ryżowy z kurczakiem, szparagami i papryką
Ten szybki przepis na makaron ryżowy z kurczakiem, szparagami i papryką idealnie nadaję się na niedzielny obiad lub szybką kolację. Można go modyfikować dodając np. boczniaki lub papryczkę chili. Warto pamiętać, że w im mniejsze kostki pokroimy kurczaka, tym szybciej się one usmażą, co skraca czas przygotowywania potrawy. Najlepiej od razu przygotować sobie wszystkie potrzebne produkty, gdyż trzeba w miarę szybko dodawać kolejne pozycję, aby danie się nie przypaliło. Choć można zaoszczędzić czas i tak jak w instrukcji poniżej gotować makaron podczas smażenia kurczaka. Makaron na wykończeniu można posypać sezamem – najlepiej podprażonym wcześniej na patelni, aby wydobyć z niego cały aromat. Można również podprażyć sezam na papierze do pieczenia w piekarniku. Najlepiej sprawdza się makaron ryżowy w wersji szerokich pasków, ale cienkie nitki też się nadadzą. Warto przygotować to danie na patelni woka, ponieważ wysokie ścianki ułatwiają mieszanie składników i zapobiegają ich wysypywaniu się, ale zwykła patelnia tez się nada.
Składniki:
makaron:
- 100g makarony ryżowego – szerokiego
- 150g piersi z kurczaka
- pół pęczka zielonych szparagów
- kilka pieczarek
- pół czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- przyprawy: pieprz, sól
sos:
- 3 płaskie łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
Wykonanie:
- Przygotowanie składników: kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz startym czosnkiem, szparagom odrywamy nóżki (łamiemy je na pół – same pękną we właściwym miejscu), pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w słupki.
- Na 2 łyżkach oleju smażymy kurczaka przez kilka minut, a międzyczasie gotujemy makaron ryżowy lub moczymy w zagotowanej wodzie – według wskazań na opakowaniu. Mieszamy wszystkie składniki na sos.
- Gdy kurczak już się podsmaży to dodajemy paprykę, szparagi oraz pieczarki i chwilę smażymy.
- Dodajemy ugotowany makaron. Mieszamy i zgarniamy wszystko na boki, aby utworzyć trochę wolnego miejsca na środku patelni. Wlewamy tam sos i czekamy 2/3 min, aż ulegnie redukcji. Następnie mieszamy wszystko z sosem. Posypujemy sezamem.
Nie mogłam się doczekać tego przepisu. Danie jest szybkie, proste i co najważniejsze bardzo smaczne. 3xTAK!!!
Cieszę się, że przepis Ci się spodobał 🙂
Hi would you mind stating which blog platform you’re working with?
I’m going to start my own blog soon but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for
something unique. P.S Sorry for
getting off-topic but I had to ask!
Hi,
I’m working with WordPress. You have to spend a lot of time to do Your own settings to ready outfit to get unique look, but it’s worth spending time. Please let me now if You will finally create Your own blog. I’d love to see it!